tirsdag 25. mai 2010

Bare boller

I dag ble det bakedag.
Ute blåser det surt og selv om vi skriver 25.mai er det kaldt.
Ungene har hatt jakke og lue på ute i dag.
Inne i bakeovnen har det derimot vært godt og varmt, sånn omtrent 200 grader.
Der inne har vi stekt 80 boller eller deromkring i formiddag.

Så kjekt å ha i fryseren!
Fant etter litt leting en stor bolleoppskrift på nettet og jeg velger og dele den med dere. Det ble luftige lette boller, prøvesmake-teamet mitt godkjente bollene!





Dette trenger du:
1 liter melk
250 g margarin
250 g sukker
100 g ferskgjær eller to poser tørr
2 ts kardemomme
1,6 kg mel
Evt. rosiner

Sånn skal du gjøre:
Lunken melk, sukker, kardemomme og gjær røres. Tilsett halvparten av melet og margarin i terninger. Rør til jevnt (i kjøkkenmaskin). Ha i resten av melet og la maskinen gå i 10-15 minutter. Rosiner has i på slutten av eltingen.

Deigen skal være ganske bløt, men ikke klissete. Mulig dere må ha i litt mer mel enn det som står. Men pass på å ikke ha i for mye, da blir det tørre boller!

La deigen heve en 45-60 minutter. Må nok slå den ned noen ganger for at den ikke skal flyte helt utover kjøkkenbenken!

Elt den sammen, del opp i passe bollestørrelse som trilles ut. La etterheve 15-20 min. Pensle med romtemperert egg før de settes i ovnen.

Ovnen er forvarmet til 200-225 grader. Stek til ferdig, sånn pass gyllenbrune ca 10 minutter. Stekes de for lenge, blir de tørre.

Håper det smaker!